Boganmeldelse 030


50 år med fodbold i Slagelse
Af Kenneth Runge Andersen

Kenneth Runge Andersen har med god sponsorstøtte udgivet en 260 sider flot bog om fodbolden i Slagelse. Bogen dækker både SBI (Slagelse Boldklub & Idrætsforening) og FC Vestsjælland (FCV), der på nuværende tidspunkt ser ud til at gå konkurs. Men sker det, skal det ikke tage glæden fra bogudgivelsen.

Bogen fortæller historien fra 1965, hvor SBI efter næsten 20 år igen rykker op som et divisionshold. Herefter følger bogen klubbens op- og nedture, men der er også plads i bogen til historien bag nogle af de ting, der knytter sig til klubben, eksempelvis klubhuset og stadions udvikling. Mest centralt står naturligvis spillere og trænere. Bogen går nogenlunde kronologisk frem, og historien bliver suppleret med portrætter af nogle af de helt centrale spillere i den pågældende periode, startende med Ove ”Sus” Jensen og sluttende med FCV’s Henrik Madsen.

Nogle enkelte af byens spillere nåede helt til tops, længst kom Heino Hansen, der efter flere landskampe også spillede på landsholdet ved kampene til OL i 1972 i München, og her scorede flere mål. Han blev senere professionel fodboldspiller i Vesttyskland.

I 2008 begynder den professionelle overbygning på SBI, nemlig FCV, og i 2013 lykkes det holdet at komme op i den øverste række, Superligaen. Det varede i to år, men selv efter nedrykningen til 1. division kunne Slagelse gøre sig gældende i landspokalen, idet det blev til en flot 2. plads i finalen mod FC København i maj 2015.

Bogens opbygning betyder, at den ikke bliver kedelig at læse med blot en lang opremsning af kampe og resultater. Vi får også nogle fine vurderinger af både de
spillere, der selv har bidraget til bogen, men også af nogle af alle de andre. Mange spillere er gået gennem klubben i de beskrevne 50 år.

I øvrigt skal nævnes, at SBI blev stiftet i 1887, så der ligger også megen god fodboldhistorie forud for denne bogs tidsperiode, men her er det nok ved at være slut med muligheden for erindringer fra spillere fra den tid.

Hele bogen er illustreret med flotte billeder, hvoraf mange er stillet til rådighed af avisernes pressefotografer, der ofte dækkede holdets kampe.

Bogen kan købes i boghandlerne og prisen er 300 kroner.