Boganmeldelse 186


Sandved – en stationsby og dens huse
Af Bertel Hansen

September 2017
Bertel Hansen har skrevet endnu en bog med et emne fra den tidligere Fuglebjerg Kommune. Han er formand for Fuglebjergegnens Lokalhistorisk Forening, og var også forfatter til bogen om Fuglebjerg Kro, der udkom tidligere på året.

Sammen med næstformanden i foreningen Poul-Erik Pedersen har Bertel Hansen sammen med forhenværende mekaniker i Sandved, Niels Christian Petersen, gået byen igennem. Niels Christian Petersen er født i Sandved og har boet der hele sit liv, så hans erindringer går næsten 70 år tilbage. Disse erindringer har Bertel Hansen efterfølgende suppleret med arkivstudier. Resultatet er blevet en ikke mindre end 210 siders bog i A4-format!

Bogen beskriver Sandveds udvikling og afvikling. Byen begyndte som tre gårde og 3-4 huse. Væksten kom for alvor, da byen blev stationsby på Slagelse-Næstved-banen, der åbnede i 1892 – for netop 125 år siden. Tilsvarende tog afviklingen af byens mange butikker og virksomheder fart, da samme bane lukkede i 1971, og folk kørte til nabobyerne for at handle.