2022

Afholdte arrangementer


Danske herregårde
Onsdag den 2. marts 2022
Foredrag om de danske herregårdes rolle i samfundet og deres bygningshistorie v/historiker Niels Peter Stilling, forfatter af det anmelderroste værk i fem bind ”Danmarks Herregårde”.
Foredraget fandt sted i Antvorskov Kirkes store mødelokale.

Årsmøde og generalforsamling
Tirsdag den 5. april 2022 i Korsør Kulturhus
Årsmødet var et meget spændende foredrag om stednavne v/ cand.scient. Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen, lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet. Foredraget koncentrerede sig om stednavne i det gamle Sorø Amt.
Derefter ordinær generalforsamling.

Klik her for at læse referatet fra generalforsamlingen.
Klik her for at læse formandens årsberetning.


Beboerne i Gumperup fik skiftet navnet til det “finere” Klinteby. Kort fra historiskatlas.dk.Kør-selv-tur til Gunderslevholm
Lørdag den 30. april 2022
Godsejer Claus Neergaard slog dørene op til et besøg på den fine herregård Gunderslevholm, som er smukt beliggende med parken ned mod Susåen. Claus Neergaard var vores meget vidende guide på rundvisningen, som startede med hovedbygningen opført 1729 i barok, men moderniseret i 1780’erne i tidlig, klassicistisk stil. Rundturen sluttede med et kik ind i avlsgården fra 1728, for nyligt restaureret med støtte fra Realdania. Efter rundvisningen var der mulighed for at gå rundt i parken på egen hånd.Gunderslevholm. Hovedbygningen set fra havesiden. Foto: Flemming Bruun, 2015.


Frederiksborg slot og slotshave
Sommerudflugt i bus lørdag den 21. maj 2022
Frederiksborg Slots historie blev udførligt omtalt under turen, så her blot et kort resumé: Frederiksborg Slot var oprindeligt et kongeslot, bygget i nederlandsk renæssance og anses for Danmarks smukkeste med en udsøgt beliggenhed og er som sådan i verdensklase. 
Slottet brændte 1859 under Frederik 7., som var den sidste konge, der anvendte slottet. De udvendige mure samt kirken blev reddet. I årene efter 1860 blev slottets indre genopført fortrinsvis bekostet af brygger J. C. Jacobsen som Danmarks Nationalhistoriske Museum.
Vi blev guidet gennem Kongefløjen og Slotskirken.
Efter frokosten på restaurant Krydderiet besøgte vi den smukke og spektakulære barokhave, der spiller op til slottet på den modsatte side af Slotssøen. Efter en kort introduktion var der lejlighed til en lille rundtur i haven på egen hånd.
Kaffen nød vi i Café Havehuset.Fra rundvisningen på Frederiksborg Slot. Foto: Helge Torm, 2022.