Boganmeldelse 035


Fortællinger fra Andersvænge 1940-2015
Dansk Forsorgshistorisk Museum

I slutningen af april 2015 var det 75 år siden, Andersvænge (nu Rosenkildeparken) blev taget i brug. I den anledning har Forsorgshistorisk Museum, der har til huse på stedet, udgivet en bog med beretninger fra stedet. Beretningerne stammer fra nogle af de mennesker, der har boet på Andersvænge samt fra nogle af de mange, der gennem årene har været ansat på stedet. Desuden er suppleret med optegnelser fra museets stifter, nu afdøde Erling Kristensen.

Bogen indledes med et kort rids af åndssvageforsorgens historie samt omtale af netop Erling Kristensen og museets historie.

Herefter følger beretninger om stedets dramatiske opstart og videre udvikling samt om stedets mange forskellige funktioner, eksempelvis gartneriet med den navnkundige Viggo Marker som leder.

Centrale afsnit er beboerportrætterne, herunder også nogle af de sange, som beboerne skrev om stedet samt om hverdagen på stedet med ”ro, renlighed og
regelmæssighed”, men også om baller og fester, herunder Sjællandsfestivalen, på institutionen.

Bogen skjuler heller ikke de mere problematiske sider af hverdagen med fx fastspændte og urolige beboere.

Bogen er yderst læsevenlig, idet den er bygget op med halvt tekster og halvt billeder. Det betyder, at det er nemt at levendegøre teksten og sætte sig ind i de beskrevne beretninger. Det er godt, at der med jubilæumsskriftet er taget fat på at beskrive Andersvænges utrolige historie, der afspejler samfundets holdninger gennem de 75 år til de udviklingshæmmede og deres situation.

Bogen kan købes på museet i åbningstiden eller via hjemmesiden www.forsorgshistorien.dk. Den koster kun 75 kroner samt eventuelle forsendelsesomkostninger. Første oplag blev hurtigt udsolgt, men heldigvis er bogen kommet i et nyt oplag.