Boganmeldelse 099


Gørlev Lokalhistoriske Forening og Arkiv:
40-års jubilæum 1976-2016

Med stor lokal opbakning i form af blandt andet 29 lokale sponsorer er det lykkes for Gørlev Lokalhistoriske Forening og Arkiv at udgive en 208 sider stor jubilæumsbog. Anledningen er, at det 7. september var 40 år siden, foreningen blev stiftet.

Siger man Gørlev, vil de fleste straks tænke ”sukkerfabrikken”, og en af de længste af de 14 artikler handler da også netop om denne fabrik, der i mange år bragte arbejde og gode indtægter til byen.

Men der er også andre unikke emner i Gørlev-området. Der er sågar en hel kultur i stenalderen, der er opkaldt efter Mullerup, hvor der fra omkring år 1900 blev gjort en række enestående fund.

Det er også særligt, at der i Gørlev Kirkes våbenhus står to runesten, og i jubilæumsskriftet får vi også historien om dem.

Naturligvis bliver foreningens og arkivets historie også fortalt, og det samme gør den tidligere Gørlev Kommunes historie. Der er også artikler om Reersø, Mullerup Havn, Musholm og om fattiggården i Vinde Helsinge, ligesom der er erindringer fra slutningen af 1800-tallet fra Hyldehøjgård i Svallerup.

Nævnes skal også artikler om udvandringen til USA fra Gørlev-området, om roebanerne, der strakte sig fra Asnæs i nord til Hemmeshøj i syd og om besættelsen 1940-45 i Gørlev.

En flot jubilæumsbog med ikke mindre end 160 billeder. Bogen kan købes på arkivet i Gørlev for kun 125 kroner.