Boganmeldelse 150


Togulykker ved Forlev
Tog i tiden 2012 – Årsskrift for Danmarks Jernbanemuseum

Danmarks Jernbanemuseum har endnu engang udsendt sit årsskrift med imponerende 92 sider.

Af lokalhistorisk interesse er der en 12 sider lang artikel af Morten Flindt Larsen: ”De store brag ved Forlev”. Artiklen omhandler detaljeret de fem jernbaneulykker, der har været ved Forlev mellem Slagelse og Korsør.

Den første fandt sted i 1887, hvor et tog fra Korsør på grund af et forkert stillet skiftespor kørte ind i tre holdende godsvogne med grus.

Næste ulykke skete i 1911, hvor et tog i en overkørsel påkørte en hestevogn, hvorved kusken blev dræbt. Bommene ved overkørslen var ved en fejl ikke blevet lukket.

Allerede i 1916 skete den næste ulykke, der kunne have fået katastrofale følger, hvis der have været tale om persontog i stedet for godstog. På vej ind på stationen afsporede ni godsvogne fra det ene godstog, og væltede over på det modsatte spor, hvor det andet godstog i det samme passerede. I alt blev 29 godsvogne ødelagt eller beskadiget.

I 1930 kørte et særtog ind i en motordræsine mellem Forlev og Svenstrup, fordi særtoget på grund af en forsinkelse kørte med højere hastighed end tilladt.

Den femte ulykke skete i 1998. Her afsporede to godsvogne midt i et tog med i alt 21 vogne, og den største skade skete på de fire kilometer spor, som toget kørte inden det stoppede.

Artiklen indeholder nogle flotte billeder, også af Forlev station.