Boganmeldelse 163


Høng Højskole, Husmandsskole og Efterskole 1866-2016
Af Bent Frandsen

Den yderst produktive lokalhistoriker Bent Frandsen har udgivet sin anden bog i 2016 – og bog nummer 27 i alt med lokalhistorie fra den tidligere Høng Kommune. En imponerende indsats på 28 år med stort set en bog om året i gennemsnit. Tidligere på året kom der en bog om ”EC – Høng. Sengefabrikken i Sæby” og den nye bog handler om ”Høng Højskole, Husmandsskole og Efterskole 1866-2016” – altså i virkeligheden et 150-års jubilæum.

Bogens lange titel indikerer også at, der i perioden har været to andre skoleformer før efterskolen, der begyndte i 1964.

Det hele startede som en folkehøjskole i Sæby i 1864, men allerede i 1866 flyttede skolen til Høng. Skolen voksede støt med den første tilbygning i 1874, og aktiviteterne blev udvidet med en friskole og et børnehjem. Det er lidt uoverskueligt at få rede på de mange ændringer og skolemæssige udvidelser, men heldigvis er der på side 33 i Bent Frandsens bog en skematisk oversigt over de mange forskellige skolers udvikling. Meget rammende begynder teksten til oversigten således: ”Høng Højskole er mor, bedstemor, oldemor og tipoldemor til alle de øvrige private skoler i Høng”.

Højskolens tid slutter i 1925, hvor den i stedet bliver til en husmandsskole, der i 1964 bliver til en efterskole.

Bogen går nogenlunde kronologisk frem og har også afsnit om de enkelte forstandere gennem årene, ligesom der er et afsnit om husmandsskolen under den tyske besættelse 1940-45.

Bogen er skrevet i Bent Frandsens sædvanlige letlæselige stil, og er udstyret med mange samtidige billeder. Den kan købes i kiosken i Høng-Centeret og på Høng Bibliotek.