Tirsdag den 4. marts 2025
Enhver ved da, at Magasin du Nord med beliggenheden på Kongens Nytorv er noget af det mest københavnske, der findes. Men dykker man ned i arkiverne, finder man imidlertid historien om et århusiansk firma, der efter succes i Århus flyttede til København, hvorfra man snart åbnede afdelinger landet over, hvor selvstændige manufakturhandlere fik lov at benytte selskabets navn og sælge dets varer. I 1892 var der 50 filialer, i 1906 var tallet vokset til 98, og på sit højeste var der 138 forretninger landet over.
Det fortalte Magasins egen museumsinspektør, Britta Smits, i Sognegården i Skælskør om i foredraget “Magasin du Nord og Vestsjælland.” Magasin du Nord havde i det gamle Sorø Amt haft filialer i Haslev, Ringsted, Sorø, Slagelse, Korsør, Skælskør, Fuglebjerg og Sandved. Britta Smits havde opsporet alle filialerne undtagen den i Sandved, som var ny for hende, men ikke for vores medlem fra egnen. Der var masser af billeder fra dengang og nu under foredraget, som havde tiltrukket mange medlemmer samt gæster.

Magasin du Nord mellem Gl. Torv og Fisketorvet i Slagelse (udateret). Foto: Slagelse Stads- og Lokalarkiv.
Tirsdag den 15. april 2025 kl. 19 i Turbinehallen på Værkerne i Sorø
Moderniseringen af Sorø Akademis 15 landsbykirker i årene mellem 1861 og 1876
Foredrag v/ historiker Anne Pilø Melillo, Sorø
Det var en stor opgave, kongelig bygningsinspektør og arkitekt Christian Hansen kastede sig over med at hovedreparere de 15 kirker. Christian Hansen tegnede samtidig både kirkebænke og alterrammer til kirkerne. Også alterbillederne udskiftedes med helfigursmalerier skabt af tidens fremtrædende kunstnere.
Vi fik en spændende gennemgang af kirkerne, hvor Anne Pilø Melillo blandt meget andet også viste os, at meget i vores middelalderkirker ikke er så middelalderligt, som vi til dagligt går rundt og tror./span>
Generalforsamling
Klik her for at læse formandens beretning.
Klik her for at læse referatet fra generalforsamlingen.

Christian Hansens stoleværk i Gyrstinge kirke, egetræsåret træ (sikkert bemalet fyr, så det ligner egetræ) og støbejern. Gyrstinge Kirke blev hovedrepareret af Christian Hansen 1867-68. Over alteret Grethe Bagges Golgatha-relief. Kalkmalerierne er afdækket og restaureret senere. Foto: Anne Pilø Melillo, 2023.