2024

Afholdte arrangementer

Ringborge på Harald Blåtands tid
Onsdag den 13. marts 2024

På Trelleborg Friskole fortalte middelalderarkæolog Martin Pavon, Museum Vestsjælland, om ringborgene – Nonnebakken i Odense, Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Trelleborg ved Slagelse, Borgring i Køge samt Borgeby og Trelleborg i Skåne. Borgene er imponerende fæstningsværker hver for sig. Men det helt særlige ved dem er, at de er bygget som et samlet projekt – et netværk af borge – på tværs af Jylland, Fyn, Sjælland og Skåne.



Trelleborg. Foto: Schorle, 2015. Wikimedia.


Årsmøde med generalforsamling
Tirsdag den 9. april 2024, Sognegården i Skælskør

Bedre Byggeskik
Foredrag v/ Lene Floris om Bedre Byggeskik, som vi senere mødte i Anneberg Kulturpark på sommerudflugten.
Landsforeningen Bedre Byggeskik var en indflydelsesrig, landsdækkende forening, som i 1915 blev oprettet af en gruppe arkitekter, herunder Thorkild Henningsen og Carl Brummer. Foreningen blev nedlagt 1965, og betegnelsen “Bedre Byggeskik” anvendes nu om en stilperiode i dansk arkitektur ca. 1915-1940, der tog udgangspunkt i ældre dansk byggeskik og overlappede nyklassicismen.

Generalforsamling
Klik her for at læse referatet fra generalforsamlingen.



”Bedre Byggeskik”-hus i Holbæk. Foto: Kaare Dybvad, 2011. Wikimedia.


Kør-selv-tur til Gisselfeld
Lørdag den 20. april 2024

Gisselfelds hovedbygning er opført mellem 1547 og 1575 under Peder Oxes eje. Hovedbygningen er opført i røde sten i to et halvt stokværk på en høj kælder af rå kampesten. Bygningen har et porttårn i midten. Anlægget var oprindeligt tænkt som en fløj, men på begge sider af hovedbygninger er der senere blevet opført to lavere fløje. Hovedbygningen er udstyret med en række forsvarselementer og har således skoldehuller og skydeskår og har kun vinduer ind mod gården. Halvstokværket rager ud over murene på sidefløjene og porttårnet for at lette afløbet for skoldehullerne. Halvstokværket bæres af konsoller og en buefrise. Denne bygning er senere blevet restaureret, først i 1869 ved arkitekt J. D. Herholdt og senere i 1915 ved arkitekt Martin Borch.
Efter rundvisningen på Gisselfeld Kloster gik vi til Paradehuset, hvor vi nød kaffen og så det smukke hus.



J.P.Trap: Kongeriget Danmark 2. udgave, 1872.


Sommerudflugt i bus til Odsherred
Fredag den 17. maj 2024

Annebergparken er et tidligere psykiatrihospital og nu blandet bolig- og institutionsområde ned til Isefjorden 2 km syd for Nykøbing Sj. i Odsherred Kommune. På det store parklignende område er hospitalets centrale anlæg opført 1913-15 i rødt murværk efter tegninger af Kristoffer Varming. Her er bygninger til administration, kirke og fælles funktioner.
De fritliggende, gulmalede bygninger i parken, bl.a. embedsboliger, er lidt yngre, men også præget af Bedre Byggeskik.
De mange institutionsbygninger er landets største koncentration i stilen Bedre Byggeskik.
Turen omfattede guidet rundvisning i Annebergparken, frokost på Restaurant ERBA, Anneberg, byvandring i Nykøbing S. v/ Helge Torm og endelig rundvisning i Højby kirke v/ Jørn Nielsen, Lumsås menighedsråd.



Hovedbygningen på det tidligere psykiatrihospital. Foto: Rasosns, 2010. Wikimedia.


Efterårsudflugt i bus til Jægerspris
Lørdag den 7. september 2024

Dagen bød på rundvisning på Jægerspris Slot med tid til parken, krofrokost på Gerlev Kro med kaffe og kage samt afsluttende rundvisning i Skibby kirke v/ Niels Nielsen, Skibby Lokalhistoriske Forening.

Jægerspris Slot hed indtil 1677 Abrahamstrup. Hvem denne Abraham er, vides ikke. Man gætter dog på at navnet er afledt af Valdemar Sejrs søn Abel. I 1200-tallet tilhørte det meste af Horns Herred nemlig Valdemar Sejrs krongods.
Kong Frederik VII blev den sidste kongelige ejer af slottet. Ved enevældens ophør i 1848 overgik slottet til staten. 1854 tilbagekøbte kongen imidlertid slottet til brug som tilflugtssted fra det højere borgerskab og aristokratis forargelse over hans borgerlige ægteskab med Louise Christine Rasmussen (bedre kendt som Grevinde Danner).
Efter kongens død i 1863 arvede Grevinde Danner slottet og havde det som fast bopæl. Hun oprettede i 1867 et børnehjem i den tidligere kavalerfløj. Knap et halvt år inden sin død, stiftede hun fundatsen Kong Frederik VII’s Stiftelse af 30. oktober 1873. Stiftelsen indebar bl.a., at Jægerspris Slot, efter grevindens død, skulle indrettes til børnehjem for fattige og ulykkeligt stillede piger.

Skibby Kirke er bygget i første del af 1100-tallet, mens Skibby stadig var en købstad. Kirken er derfor større end tilsvarende landsbykirker.
Kirken har et af Danmarks ældste kalkmalerier fra 1150. Kalkmaleriet blev fundet i 1889, da væggen, som adskilte sakristi og kor, blev revet ned. I det hele taget er kirken rig på kalkmalerier.



Jægerspris Slot. Foto: Susanne Nilsson, 2015. Wikimedia.


Skibby Kirke. Foto: Malene Thyssen, 2005. Wikimedia.


Børneopdragelse og Flakkebjerg Institut
Tirsdag den 8. oktober

Foredrag på Flakkebjerg Efterskole om ”Flakkebjerg Institut og 6 drengeskæbner i begyndelsen af 1900-tallet” v/ arkivar ved Rigsarkivet, Jørgen Mikkelsen.
Flakkebjerg i 1898: “Byen Flakkebjærg, med Kirke, Skole, Andelsmejeri, Mølle, Jærnbane- og Telegrafstation. Lidt N. for Byen ligger Flakkebjærg Opdragelsesanstalt for forvildede og forsømte Drenge”.
I 1950 var der i byen to købmænd, Brugsen, slagter, bager, læge, cykelsmed, smedeværksted, autoværksted og tankstation.
Opdragelsesanstalten var opført i 1836 under navnet “Flakkebjerg Institut”. I 1922-1972 hed den “Flakkebjerg Ungdomshjem”.
I 1978 blev Flakkebjerg Efterskole oprettet i det tomme drengehjem efter en gennemgribende renovering. Tårnet midt i skolegården står der stadig – der var gummicellerne i drengehjemmets tid.



Slagelse Sygehus historie
Tirsdag 29. oktober 2024

Foredrag på sygehuset ved tidligere embedslæge, historiker Hans Trier.
Lige som i andre byer har også Slagelse haft en form for hospitaler siden middelalderen. Fra 1272 har der ligget en Skt. Jørgensgård for spedalske udenfor byen. Fra 1373 har Helliggeisthuset taget imod syge og fattige. Den første anstalt, der har tilbudt behandling og pleje, blev oprettet i 1857 på privat initiativ. Sygehuset blev overtaget af kommunen den 1. januar 1894.
Bygningen var dog utidssvarende. Kommunen opførte derfor et nyt sygehus, der blev taget i brug den 1. juli 1920. I 1923 bygges køkken- og vaskeribygning samt et kapel. Året efter overtager sygehuset garnisonssygehuset (Fælledvej 1), der bliver til epidemisygehus. Samtidig rives det oprindelige sygehus ned. Efter godkendelse af Sorø Amtsråd bliver der i 1939 mulighed for igen at udvide sygehuset. Denne gang med en medicinsk afdeling. Samtidig ændres navnet til Centralsygehus. Desuden opføres en bygning til funktionærboliger.
I 1951 kunne der indvies en ny bygning til medicinsk børneafdeling og til øre, næse og halsafdeling (Ingemannsvej 26 og 28). Syv år senere kom også en ny bygning til. Her blev indrettet skadestue og blodbank, operationsafdeling og røntgenafdeling. I 1988 blev et nyt stort byggeri taget i brug med skadestue, operationsafdeling, laboratorier og sengeafdelinger.
I 2018 blev den foreløbigt sidste bygning tilføjet på Fælledvej 13. Det betød, at bl.a. Børne- og ungeafdeling samt Fødeafdeling kunne flytte tilbage til Slagelse fra Næstved Sygehus. Desuden blev der på de tre øverste etager plads til sengeafdelinger til medicinske patienter.



Slagelse Sygehus, postkort ca. 1920. Slagelse Stads- og Lokalarkiv.


Udlevering af Årbog 2024
Fredag den 15. november 2024
Reception i Marmorsalen på Korsør Kulturhus, Marmorsalen

Præsentation af Halsskovskolen og Korsør Kulturhus
Kirsten Slot Larsen, leder af Korsør Kulturhus, fortalte om den smukke bygning og dens historie.

Præsentation af årbogen
Flemming Bruun, årbogens redaktør, præsenterede indholdet i foreningens ”Årbog 2024”, som bød på mange spændende artikler, der vanen tro varr ledsaget af et rigt billedmateriale.



Halsskovskolen. Foto: Helge Hansen, 1954, Lokalhistorisk Arkiv for Korsør og Omegn.