Boganmeldelse 001


Slagelse-Rock og Høng-Tråd
Af Thomas Gjurup & Jørgen Billing

Thomas Gjurup og Jørgen Billing har udgivet endnu en bog om ungdomsmusikken i perioden cirka 1960-1980. Nogle af deres tidligere bøger har handlet om musikken i Ringsted-området, og i 2015 kom en bog om Korsør-Skælskør-området. Den nye bog handler om Slagelse og Høng-området.

Som de øvrige bøger er den nye bog et nostalgisk tilbageblik, hvis man har været ung i den beskrevne periode. Der er fine beskrivelser og fotos af nogle af de mange lokale orkestre, der fulgte i kølvandet på blandt andet Beatles og Rolling Stones. Enhver flække med respekt for sig selv havde deres eget ”pigtrådsorkester”, der musikalsk var af yderst svingende kvalitet.

Men udover orkestrene var der også rigtig mange spillesteder, hvor de mange orkestre kunne udfolde sig. I Slagelse-området kan mange sikkert huske Anlægspavillonen og Casino/Moulin Rouge, og i Høng var det på byens hotel.

Der var stor konkurrence mellem orkestrene og spillestederne, og ungdommen havde altid flere steder at vælge imellem. I dag må man konstatere, at der er meget langt mellem stederne, hvor rigtige levende mennesker spiller levende musik.

De to forfatteres kildemateriale er de lokale aviser, men også samtaler og materiale fra nogle af de mange daværende orkestermedlemmer. Udover de lokale aspekter sætter bogen også disse i et større perspektiv, idet der også er beskrivelser af, hvad der rørte sig uden for lokalområdet indenfor ungdomsmusikken og ungdomskulturen.

Bogen kan blandt andet købes i Slagelse Musikhus og hos boghandleren i Vestsjællandscentret i Slagelse.