Boganmeldelse 003


EC-Høng, Sengefabrikken i Sæby
Af Bent Frandsen





Så har Høngs lokalhistoriker Bent Frandsen barslet med endnu en lokalhistorisk bog, denne gang om sengefabrikken i Sæby ”EC – Høng”. Bogen er på 45 sider og udkom den 26. maj.

Virksomheden startede som smede- og maskinværksted i 1936 og eksisterede frem til 2011. I denne periode har den haft ikke mindre end 6 forskellige navne, og i de 5 af dem indgik stifterens navn eller initialer på en eller anden måde.

Stifteren Edmund Christensen var født i 1912 i Sæby, og vendte i 1936 tilbage til byen efter at være blevet udlært i Nykøbing Falster. Juli 1936 grundlagde han Sæby Smede- og maskinværksted, men først i 1954 begyndte produktionen af hospitalssenge.

Edmund Christensen fik verdenspatent på en kørebar hospitalsseng, som han udtænkte, mens han selv lå i sengen med en kortvarig influenza. Den kørebar hospitalsseng blev hurtigt efterspurgt, og virksomheden i Sæby udviklede sig hurtigt til at blive Danmarks største virksomhed inden for fremstilling af hospitalsinventar.

Edmund Christensen afhændede virksomheden i 1969, og i 1995 flyttede den fra Sæby til Vilhelm Pedersens Maskinfabriks gamle fabrikslokaler på Østergade i Høng. I 2011 blev restproduktionen flyttet til Sverige, og virksomheden i Høng lukkede.

Virksomheden er endnu et godt eksempel på en lille virksomhed, der med den rigtige idé og de rigtige personer kan udvikle sig til noget stort. Det er både Lego og Danfoss eksempler på, men det er godt, at også historien om en lokal virksomhed nu er godt dokumenteret i Bent Frandsens bog. Som sædvanlig er Frandsens bøger illustreret med mange samtidige billeder. Der er stort set et billede pr. side, og det sammen med et let tilgængeligt sprog gør bogen nem og appetitlig at læse.

Den kan købes i Centerkiosken i Høngcentret og på Høng Bibliotek.