Boganmeldelse 010


Saltbæk Vig: Historie, natur, kultur
Kalundborg Kommune

Kalundborg Kommune har udgivet en flot bog på 72 sider om Saltbæk Vigs historie og natur. Det er prisværdigt, idet området ikke er kendt af særlig mange på grund af forskellige adgangsbegrænsninger. Dog har mange de seneste år haft lejlighed til at deltage i guidede ture med traktor arrangeret af Arkivsamvirket i Kalundborg Kommune.

Bogen indeholder syv artikler: Dannelse og arkæologi, historie, planteliv, dyreliv, drift og pleje, kunstnere på Saltbæk Vig samt om beskyttelsen og adgangsforhold. Der er rigtig mange flotte farvebilleder og kort fra området i bogen samt et godt stikordsregister.

De to historiske artikler om området er skrevet af Jens Nielsen (dannelse og arkæologi) og af Grete Tvedegaard (historie). Det er spændende læsning om blandt andet de forskellige forsøg på at inddæmme området samt om de aktiviteter og indbyggere, der har boet i området. Eksempelvis har der været tre møller på Lille Vrøj – det ene møllehus er bevaret og renoveret for nylig. Og der har også været en skole på Vrøj, selv om Kalundborg Byråd gjorde forskellige forsøg på at slippe for at holde skole på stedet, hvilket da også lykkedes i 1909.

Bogen kan købes på Kalundborg Museum og i Bog & Idé i Kalundborg for 50 kroner.