Boganmeldelse 041


Artikler om Tissø og Trelleborg
Nationalmuseets Arbejdsmark 2014

Nationalmuseets Arbejdsmark bringer hvert år artikler om nogle af de mest spændende opgaver, som museets medarbejdere har været involveret i både i udlandet og indlandet. I 2014-udgaven er der to artikler, der omhandler vores geografiske område.

Lars Jørgensen samt syv andre har skrevet en artikel om ”Førkristne kultpladser – ritualer og tro i yngre jernalder og vikingetid”. I artiklen indgår både Trelleborg ved Slagelse samt flere offerpladser fra vestbredden af Tissø. Der er flere meget illustrative billeder fra området ved Tissø.

Den anden artikel med lokalhistorisk indhold drejer sig om Trelleborg. Der er tre forfattere, hvoraf den ene er Trelleborgs daglige leder Anne-Christine Larsen. Artiklen hedder ”Tændernes tale – om Trelleborgs vikinger”. Ud fra tandanalyser kan det konkluderes, at mange af Harald Båtands krigere var hentet fra nær og fjern som en slags lejesoldater. Undersøgelsen bekræfter også, at vikingetidens Skandinavien var befolket af mange forskellige slags mennesker, og at flere kulturer var repræsenteret, ikke mindst i militæret.

Årbogen kan købes på Nationalmuseet for 185 kroner frem til jul – herefter stiger prisen.