Boganmeldelse 148


Matadoren Valdemar Henckel
Af Kaj Buch Jensen

Kalundborgs tidligere borgmester Kaj Buch Jensen er uddannet historiker, og har bl.a. tidligere skrevet Kalundborg Bys Historie i perioden 1890-1920. I forbindelse med dette arbejde stødte han på historien om Valdemar Henckel og Kalundborg Skibsværft. Historien rummede meget mere end der var mulighed for at medtage i byhistorien, og Kaj Buch har derfor nu udgivet en 245 sider stor bog om matadoren Valdemar Henckel.

Han var på mange måder en kontroversiel person. Straffet flere gange med fængsel for alvorlige økonomiske forbrydelser og tilsyneladende altid villig til at løbe en risiko – inden for eller uden for lovens rammer – hvis der var chance for gevinst.

Men trods det blakkede ry formåede han livet igennem at fastholde samarbejdet med håndværkere, arkitekter og pengeinstitutter, så hans virksomhed kunne fortsætte uanfægtet.

Faktisk nåede han i perioden 1929-1940 at bygge boliger for 60 millioner kroner i København. Valdemars liv var eventyrligt og præget af stor turbulens. Fra meget små kår til millionærstatus og personlig konkurs og tilbage igen flere gange.

Om denne turbulens og om den betydning Valdemar Henckel har haft for Kalundborgs betydning, kan læses i bogen, der koster 248 kroner. Henckel var bl.a. grundlægger af Kalundborg Skibsværft i 1918 og en af årsagerne til krakket i Kalundborg Bank i 1921. Han boede i Kalundborg 1912-1921 – fra 1916 i villaen Strandlyst på Vestre Havnevej i Kalundborg.