Boganmeldelse 167


Stationsbyen Nyrup 1900-1960
Af Holger Jørgensen og Preben Lemann m.fl.





Bogen ”Stationsbyen Nyrup 1900-1960” beskriver den typiske stationsby, der i år 1900 kun bestod af 2 gårde og få huse omkring et gadekær. Men så blev der over hele landet bygget jernbaner, også til Nyrup, da Høng-Tølløsebanen i 1901 anlagde en station 300 m udenfor byen. I løbet af forbavsende få år blev der bygget huse, som udfyldte arealet mellem banen og by. Det var især små enkeltmandsvirksomheder og personer, der havde flere job. Omkring tiden efter 1. verdenskrig gik udviklingen rigtig stærkt. Men få år efter 2. verdenskrig ændrede samfundsforholdene sig igen. En teknisk tidsalder begyndte at melde sig. Ikke mindst blev bilen årsagen til de små landsbyers stagnation, der kulminerede i 1960’erne. Det er Nyrups situation.

En gruppe personer satte sig sammen i 2016 for at prøve at beskrive denne tid og den spændende by, det var dengang. Det er personer, der har levet en stor del af livet i eller i forbindelse med byen. Arbejdsgruppen er Anni Larsen, Bent Christensen, Knud Christensen, Margith Sprotte (født Sofussen), Zenia Nielsen, Ruth Kristensen, Erling Normann Larsen og Solveig Jørgensen (som alle er nuværende eller tidligere Nyrupborgere), Holger Jørgensen (fra Sorø-arkivet) og Preben Lemann fra Stenlille-arkivet. Flere oplysninger er fra Niels G. Sørensens avisartikler, udgivet for Lokalhistorisk Arkiv Stenlille, der også står for udgivelsen af bogen om Nyrup.

Det er en hardcoverbog på 78 sider fyldt med flotte farvebilleder og kort, prisen er kr. 200,-, og bogen kan købes i Svegårds Boghandel i Sorø, Dianalund Boghandel, hos Stenlille Blomster samt Peter Nielsen EL i Nyrup – og endelig på arkivet i Stenlille, Hovedgaden 37 og i bogcafeen i Stenlille, ligeledes Hovedgaden 37.