Boganmeldelse 198


Lokalhistorisk Arkiv for Sorø og Omegn 1967-2017
Lokalhistorisk Arkiv for Sorø og Omegn50 år er et godt spand af år, og der er da også sket meget i Sorøs Lokalarkivs historie, hvad medarbejdere ved arkivet Ronald Stout (tidligere arkivleder), Ejler Thorup Jensen (frivillig medarbejder), Niels Steen Jensen (frivillig medarbejder gennem alle årene!) og Per Damsbo Andersen (nuværende arkivleder) har skrevet nogle oplysende artikler om, naturligvis med gode illustrationer fra eget lager.

Arkivets egen historie er delt op i tre kapitler, et om de første femogtyve fra oprettelsen – under beskedne kår – til 1992, et om tiden fra 1993, da arkivet kom frem i lyset i de nuværende lokaler ud til hovedgaden, og til 2007, som er skelsættende som året, hvor digital registrering vandt indpas, og så et tredje kapitel om de sidste år.

Nok så interessant er beskrivelsen af arbejdsindsatsen gennem årene, hvor de frivillige medarbejdere har været ganske uundværlige, ikke bare ved registreringen, men også formidlingen af samlingerne, og disse gives der også spændende indblik i, hvad enten der er tale om det skrevne eller det fotografiske materiale eller de mange film.

Arkivet er en guldgrube for alle med interesse i Sorø og omegns historie, så det kan undre, at det må tage til takke med et sparsomt personale på lønningslisten og med trange lokaleforhold, både for medarbejdere og for gæster. Det bør der rettes op på i de næste halvtreds år – men jo før, jo bedre!